jovela

jovela

lauantai 21. maaliskuuta 2015

Kasvihuoneen sisustusaatoksia

Päivitys 1.4.2015 (eikä ole aprillipila). Tekstissä mainittua kasvihuonetta ei koskaan kasattu meille toimitukseen liittyvien ongelmien vuoksi. Postaus aiheesta täällä.

Olen haaveillut omasta kasvihuoneesta kovin kauan. Haavekuvissa kannoin korissa termaria ja huutelin isäntää kaffeelle pihan kevätpuuhista, keräilin kesän kypsentämiä tomaatteja ja kuuntelin syyssadetta kasvihuoneen katolla. Nyt se sitten toteutuu. Kasvihuone on matkalla. Se saapuu ensi viikolla.


Olen ihaillut niin montaa kasvihuonetta, teidän kanssabloggaajien omia ihanuuksia. Jos yksi kasvihuone pitäisi nimetä, niin se on Pikkutalon Sannan paratiisi, jonka keskellä tönöttää suunnattoman kaunis ja kauniisti laitettu Lippakioskiksi kutsuttu kesähuone-kasvihuone.

Meidän kasvihuonesuunnitelmat muuttuivat - asiat tuppaavat muuttumaan täällä hommien edetessä. Ensinnäkin kiesitallin harja(rämä)katto tulee niin alas, että kasvihuoneesta siihen seinään rakennettuna tulisi kovin matala, jopa tällaiselle alle 160 senttiselle hujopille. Toiseksi meillä ei ollut riittävästi riittävän hyvää puumateriaalia riittävän suureen kasvihuoneeseen. Mitään suihkukoppia koltaan vastaavaa ei kannata laittaa. Päätimme siis, että hankimme kuitenkin ihan ostettavan kasvihuoneen. Kasvihuoneeksi valikoitui rapian 12 neliöinen Premium -kasvihuone, joka automaattisella ikkunanavaajalla ja perustalla kustansi alle 650,- rahteineen. Kasvihuoneen etuja on mm. sen kasaamisjärjestelmä - kasvihuoneen voi kasata ja purkaa klipsikiinnitysten avulla rakennetta vaurioittamatta. Kasvihuoneessa on liukuovi ja sadevesikourut. Kuvassa kasvihuone ilman perustaa.
Yksi syy, miksi teemme niin paljon itse myös pihahommista ja miksi kehittelemme kaikenlaisia hyödynnettäviä ratkaisuja, on puhtaasti kustannuskysymys. Meillä on budjetoitu koko pihan parannukseen, maisemointeihin, aitoihin, soraan (n. 35 000 kg), kuorikkeeseen (2000-3000 litraa) kasvihuoneeseen, lisämultaan, kukkiin, siemeniin ja niiden kasvatusalustoihin jne 2000,- Se ei ole paljoa tämän kokoiselle piha-alueelle. Siksikään meillä ei kaivinkonemiehet maata myllää. Tuppaavat olemaan hieman hintavia vieraita.


Budjetti on nyt sen näköinen, että saan myös sisutella kasvihuonetta siten, millaiseksi sen olen haaveillut ja budjetista jää vielä muutama roponen muihin hankintoihin. Eilen hankimme oksasilppurin, joten kuorikebudjetti jää käyttämättä miinus tietenkin oksasilppuri (alessa 159,-).

Kasvihuoneeseen (tein pienen pohjapiirroksen kuvan oikeaan alalaitaan) tulee 2 yhden pyllyn penkkiä, pieni pöytä kaffittelua varten ja yksi hieman suurempi penkki. Valitsin nuo penkit tuolien sijaan, sillä ne ovat monikäyttöisempiä. Penkeille saa laitettua ruukkuja ja tuo isompi penkki onkin sitä varten. Laitan siihen joitain sieviä rustiikkisia ruukkuja, joihin kausimansikat istutetaan.Korit (8 kpl) ovat tomaateille, puulaatikoihin (6) tulee kasvatuslaatikot ja niihin kurkut ja kesäkurpitsat. Tuonne takapäätyyn tehdään oma kasvatuspaikka korumaisseille. Ne ovat kuuman paikan kasvatteja, erikoisuutena tiivis istutus. Pölyyntyäkseen korumaisseja ei tulisi istuttaa normaalien maissien tapaan harvaan riviin, vaan tiiviisiin ryppäisiin. Maissien eteen olen ajatellut tuon pienen pöydän ja pikkupenkit. Suurempi penkki saa mennä kasvihuoneen keskelle poikittain. Sen päällä voi myös pitää lämmitintä, jollainen/jollaisia meillä on jo. Tuo metalliteline on työvälineitä, hanskojen kuivaamista ym. varten.


Olisi niin ihanaa tehdä kiinteä kasvihuone, puiset seinät, suuret lasi-ikkunat ja tiilestä tai luonnonkivistä muurattu perusta, mutta eihän meillä sellaiseen nyt ole aikaa ja kustannuskysymyskin se on. Tämä kasvihuone on ihan tavallinen, mutta ihan kivakin ja tulee toivottavasti täyttämään sen tarpeen, johon se on hankittu: luomaan kasvateille hyvät olosuhteet sekä olemaan kevään, syksyn ja sadepäivien kaffepaikka. Jos jonain päivänä kiesitalli vielä taipuu orangeriaksi,  tämän kasvihuoneen voi myydä pois tai siitä voi tehdä vaikkapa sen ruokaetanafarmin, josta olen maininnut ;D

Kirpakan aurinkoista lauantaita sinne ihanat! Tämä duo painelee nyt aamukaffen siivin pihalle käynnistämään oksasilppuria. Projekti risukasoista kompostilan poluiksi alkaa!

Ps. oletteko seuranneet edellisen postauksen livekameroita?  Jännää kuin lannan ajo ;)


Lämpimin terveisin

Jovelan Johanna

33 kommenttia:

 1. Ihana blogi! :) Odotan innolla kasvihuoneen valmistumista ja kesäpihaa muutenkin! Kiitokset webcam vinkeistä. Ollaan lasten kanssa jääty koukkuun ja heti aamupalalla kyseltiin, että saako katsoa mitä kotkille kuuluu.. ;) Karhukamera taisi olla nyt tauolla.. Onkohan luonnonvaraisista susista jossain realityä? Yritin etsiä, mutta en löytänyt kuin amerikkalaisen eläintarhan, jossa kamerat..
  Ihanaa keväänodotusta Jovelaan! Terkuin Merja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Merja :) Susista en tiedä livekameraa olevan, mutta voi toki olla jossain! Kotkilla taitaa olla huono pesintä. Toisen munan söi korppi ja tänään seurannan mukaan jäljelle jäänyt muna oli tunnin viimassa ilman hautojaa :( Surullista! Ehkä tekevät vielä uuden munan, toivotaan niin!

   Poista
 2. Voi, miten iloinen olen puolestasi, kasvihuone edistää ruoan kasvatusta ja myös puutarhan viihtyvyyttä monin tavoin. Minkälaisen perustuksen rakennelma tarvitsee? Onko sille kaivettava routasuoja? Jännityksellä odotan sen saapumista Jovelaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten kultaista, Cheri :) Tuohon kasvihuoneeseen voi tilata siihen suunnitellun perustuksen ja niin me tehtiin. Se on jokin alumiininen juttu. Tuossa kuvassa sitä ei ole. Routasuojaa ei taida tarvita ja sen kaivaminenkin olisi kovin hankalaa, kun ollaan kallion päällä :)

   Ensi viikolla pitäisi kasvihuoneen saapua. Hieman hupaisa juttu, että sen ikkuna-avaaja tuli jo perjantaina :D Ihan siis se pelkkä avaaja ja autokyydillä vielä :D

   Poista
 3. Kunnon kasvihuone on poikaa, ja kuule takuulla maksaa osin itsensä takaisin oman maan antimina. Korit on hyvät tomaateille, ja vielä paremmat niistä tulee, jos laitat sinne ennen mullan laittoa palan ohkaista salaojaputkea tai muuta reikäistä putkea. Pohjalle soraa/hiekkaa ja loput multaa. Tomatit tykkää moisesta kastelusta ja kasvattaa hyvän juuriston.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki, kiitos! Laitetaanko se putki ihan korin pohjalle ja soraa päälle vai soraa alle, sitten putki ja sitten multaa?

   Mä olen käyttänyt niitä kastelukiteitä ja nekin on hyviä. Vettä on aina, mutta ei koskaan liikaa.

   Poista
  2. Omat tomaattiämpärit tein niin, että ensin laitoin ämpäriin sen putken. Sitten kerros soraa, väliin pala harsoa ja päälle multa. Harso siksi ettei multa ja sora sekoitu. Putki saa olla reilusti ämpäriä tai muuta astiaa korkampi jos sen ulkonäkö ei häiritse, on kastelu selälle mukavampaa. Koitan kaivaa blogista oiskos yhtään kuvaa omasta systeemistä!

   Poista
  3. Tässä linkki juttuun jossa kuva tomaattiämpäristäni.
   http://paivanpesanelamaa.blogspot.fi/2014/05/kasvimajan-uudet-asukkaat.html

   Poista
 4. Minun ei kohta tarvitse etsiä taloon maalle itse mitään, avaan vain tämän blogin ja kaikki tarpeellinen on haettuna valmiiksi. Kasvihuone, samalla sivustolla oli haikailemani pihasuihku ja penkit. Kiitos! Minua myös kiinnostaa kasvihuoneen tarvitsema (tarvitseeko?) perustus, kuvassahan se on suoraan nurmikolla. Juu, kameroita seurattu, kotkamammalla tuuliset oltavat! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Loistavaa!

   Kuvassa tuo on tosiaan sellaisenaan, mutta tuohon on saatavilla alumiiniset, tuolle kasvihuoneelle suunnitellut perustukset ja ne on tilattu samalla.

   Kotkamamma reppana. Robert jätti munan tänään viimaan tunniksi. Taitaapi munan tarina olla loppu :(

   Poista
 5. Näyttää ja kuulostaa erittäin mainiolta valinnalta, mielenkiinnolla odotan käyttökokemuskuulumisia :)
  Meille rakennettiin puutavarasta ja muovista viime kesänä "väliaikainen" kasvihuone ja nyt mies toivoo sitten jo toista. Rakentaminen vei kuitenkin viikon vapaa-ajat mieheltä, niin en heti ole lupaa uuden tekemiseen antamassa (ihan niinkuin hän tarvitsisi mun lupani ;D) mutta tämä kuulostaa sopivan kätevältä ja näyttääkin aivan jämyltä.
  Nätisti aiot sen somistaa. Varmasti ihanaa kun pitkäaikainen unelma vihdoin toteutuu!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikossa rakentaminen on mun mielestä hurjan nopeasti!

   Hauskaa, että teillä mies on puutarhaihmisiä :)

   Poista
 6. Niin ja olemme seuranneet, laitoin linkkejä kirjanmerkkipalkkiin talteen, niin siitä on kätsy välillä käydä tsekkaamassa miten päin kotka pesässään makaa, hurjan jännää ;D Tänäänhän siellä näytti satavan lunta! Toivottavasti ei täällä ala satamaan, multa saattaa muuten päästä itku kun on tuota muutenkin vaikka muille jakaa. Nämä livekamerat tosiaan toimii natiaisten paikalleen niittaajina, kiitos vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ainakin oli tosi kylmä päivä ja hetken tuli muutama hiutale luntakin.

   Natiaisten ja aikuisten ;) Ihmeen koukuttavaa katsella kahta lintua ja yhtä munaa :D

   Poista
 7. Onpa ihania suunnitelmia, noissa kalusteissa on kivasti rustiikkista romantiikkaa<3 Meillä on niin pikkuruinen kasvihuone, ettei sen sadolla ole kuin maistiaismerkitystä, mutta ihanaa sellaista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli möksällä sellainen pieni (ja hutera) seinään kiinnitettävä kasvihuone. Ensimmäinen napakka tuulipäivä ja se oli lentänyt pitkin pihaa, vääntynyt ja mennyt ihan rikki. Ei saatu edes maistiaisia ;D

   Poista
 8. Vaakakupissa painaa aina niin monenlaiset asiat, jotka pitää yhteensovittaa. Olet niin ahkera viljelijä, että siitäkin syystä valmiskasvari, joka tulee nopeasti ja saatte sen heti täydellä teholla hyötykäyttöön, puolustaa paikkaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä mitä suurimmassa määrin niin! 2 ihmistä ei ihan joka paikkaan ehdi ja tässä asiassa kustannukset eivät enää olisi jääneet merkittävästi halvemmaksi vs. valmiskasvihuone, varsinkaan kun se itse tehty olisi ollut tilapäisratkaisu ennen kun kiesitallin kohtalo ratkeaa. Tilapäiseen ratkaisuun on hönöä hommata puut ja muovit, puut vielä toimituksella. Tämän ostetun voi sitten siirtää, siitä voi tehdä kakkoskasvihuoneen, sen voi myydä tai sitä voi käyttää puolen tusinaa muulla tavalla jos kiesitalli taipuu joskus orangeriaksi.

   Ahkera viljelijä! Tuli sellainen olo, että pitää kurkata olan yli kenelle puhutaan :) Tuntuipa mukavalta. Hassua! Itse kun en ota tätä uutta harrastustani siinä mielessä lainkaan vakavasti, että pidän itseäni ihan ikkunalautapuutarhurina. Toden totta, meillä on 2 keittiöpuutarhaa ja pian ihan tilava kasvihuone kahden hengen talouteen. Ei hassummin kahdelta kaupunkilaiselta! ;)

   Poista
 9. Kasvihuonesuunnitelmat ovat upeat! Pidän tavastasi suunnitella ja toteuttaa projekteja, osaat sen hienosti! Olen poikani ( 10v. ) kanssa ihan koukussa livekameroihin. Pojan ollessa viime yönä yökylässä soittelimme illalla viimeiseksi pöllöjen kuulumisia ja aamulla jo keskustelimme kotkan aamusta :D isokiitos Johanna loistavasta vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin koukussa noihin ;) Tänäänkin puutarhahommista kaffetauolla piti käydä kurkkaamassa mitä pesiin kuuluu!

   Mun mielestä on mukavaa suunnitella. Joskus suunnitelmat muuttuvat, mutta jokin punainen lanka on hyvä olla, niin homma pysyy hanskassa :)

   Poista
 10. Olipas mukava lukea kasvihuonekuulumiset. Samanlaista, joskin vähän pienempää olen itse haaveillut maalle. Edelleen toiveita on saada isntä sellainen rakentamaan. Katsotaan kuinka käy :)
  Kun vain jaksaa itse pakertaa pihalla kaikkea mahdollista, säästää pitkän pennin ja vastalahjana saa hyötyliikuntaa ja iloa.
  Mistä olet bongannut nuo ihanat penkit ja pöydän? Ovat todella kauniit. Näen täällä sieluni silmin, kun käyskentelet kahvikoria kantaen ensin kukkivan syreenikaaren alla ja sitten istahdat kahvihetkelle tuonne kasvihuoneeseen :)
  Kiitos muuten ihanista linkeistä. Olen viime viikolla aina, kun vain olen ehtinyt, piipahtanut kurkkaamassa pöllöä, kotkaa ja hirviä. Rentouttavaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun saisit kasvihuoneen! On ne vaan kivoja kaikin puolin. Valitettavasti en yhtään osaa sanoa kuka noita mööpeleitä myy, kun hankin ne suoraan maahantuojalta, joka on SHT interior. Heillä ei ole kuluttajakauppaa lainkaan :(

   Luulen, että kun pääsen saunasta puhtaille pahnoille, eläinkamerat ovat taas iltaviihteenä ;) Kirja ja luontoäänet, välillä vilkaisu, mitä hirvet, siat, pöllö ja muut metsän eläimet pimeässä puuhaavatkaan ;)

   Poista
 11. Upeita suunnitelmia ja niin kauniita puutarhakalusteita! Tuollainen olisi nii-in kiva toteuttaa itsekin, vaikka en mikään varsinainen puutarhuri olekaan. Sieluni silmin näen teidät jo hörppimässä iltapäiväkahveja tuoksuvan vihreyden keskellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, enpä minäkään voi itseäni puutarhuriksi kutsua, edes harrastelijasellaiseksi, mutta kun nyt olen tähän puuhaan hurahtanut, niin pitäähän se kasvihuonekin olla ;)

   Poista
 12. Oksasilppuri on täälläkin ollut harkinnassa. Oletteko päässeet jo omaanne testaamaan, onko miten tehokas ja toimiva?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oiekin hyvin toimi. Ohuet risut tukkivat helposti, mutta kun sen äkkäsi, homma toimi moitteettomasti 20 kottikärryllisen edestä ;)

   Poista
 13. Hei Johanna, blogisi on ihan huippu! Olen ahkera lukija, mutta laiska kommentoija. Kasvihuone suunnitelma näyttää järkevältä ja toimivalta. Oma kasvihuone on meillä ollut käytössä nyt nelisen kesää. Automaattiset kattoluukun avaajat ovat ihan huiput, niitä ja automaattista kastelujärjestelmää käyttäen kasvihuoneen voi helteilläkin jättää muutamiksi päiviksi oman onnensa nojaan tarvittaessa. Paljon työtähän kasvihuone teettää, mutta hauskaa sellaista ja palkka on maistuva, niin ja onhan siellä viileämpinä päivinä mukavaa käydä lämmittelemässäkin :)
  Upeita tuloksia olette saaneet pihallanne aikaiseksi muutamissa päivissä! Mukavaa kevään jatkoa teille ja antoisia hetkiä kasvihuoneenkin parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, Kiitos :)

   Sellainen automaattinen aukaisija saapui tosiaan kuljetusfirman kyydillä jo ennen kasvihuonetta. Hieman oli ylimitoitettu kuljetus paketin kokoa ajatellen ;D Nyt jännätään tuleeko itse kasvihuone tänään, huomenna vai vasta loppuviikosta.

   Kasvihuone saakin mun puolesta teettää työtä. Teke hyvää kropalle, kolotuksille ja mielelle hääriä pihalla ja saada kasvattaa itse ruokaansa. Jos ei ole mitään mielekästä tekemistä, ei pihalla tule kuin lojuttua ;)

   Aurinkoista kevättä siihenkin suuntaan :)

   Poista
 14. Hei! Mä niin fanitan sua!!! Oot ihana ihminen, kun jaat näitä vinkkejäsi. Sun pitäisi saada provikkaa tolta kasvihuonefirmalta, koska itsekin tilasin sun innoittama sellaisen vähän pienemmän version. Vaikka meillä on vielä metrin kinokset tulevan kasvihuoneen paikalla! :) Jos ehdit, käy kurkkaamassa munkin onnetonta blogiani, jota alan päivittää nyt ahkerammin, kun remonttimme etenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Kiitos :) Tosin provisioita en keräile. Olen ollut kovin nuuka kaikenlaisten blogiyhteistyökuvioiden suhteen, joten kerron vaan meidän valinnoista ilman porkkanoita ;)

   Tulenpa vierailulle kun tässä aamun hiljaisuuttakin on vielä tovi :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!