jovela

jovela

keskiviikko 2. elokuuta 2017

Mustaherukkalikööri wanhaan tapaan

Tuossa loppukevään ja alkukesän säiden heittelyissä ehdin jo arvella, ettei tänä vuonna juurikaan mustaherukkasatoa saataisi, kun kylmät yöt kurittivat kukintoja ja pölyttäjätkin kärsivät kylmyydestä. Vaan niinpä sitten kävi, että herukkasatoa on tullut mukavasti ja lisää on vielä tulossa. Ehdimme jo tehdä mustaherukkahyytelöä, josta riittää ensi vuoden satoon saakka ja lopuista ensimmäisenä korjuukypsiksi ehtineistä herukoista teimme likööriä. Keräämme vielä viikonloppuna loppusadon, joka tuolla pihalla on kypsymässä ja teemme siitä sitten ihanaa mustaherukkahilloa. Ajattelin nyt jakaa tämän wanhan liköörireseptin täällä blogissa, sillä tällä reseptillä syntyy todella ihanaa vanhanajan likööriä, melkein kermaista, sillä se on rakenteeltaan kaupallisia likööreitä paksumpaa. Liköörin valmistus on helppoa, mutta sen eri vaiheet jakautuvat muutamalle päivälle - lopussa kuitenkin kiitos seisoo!



Tällä reseptillä voi tehdä likööriä kaikista marjoista. Olen mm. tehnyt muutamiinkin ystävien häihin vadelmalikööriä samalla reseptillä ja sekin on niin hyvää, että likööri on saanut lempinimen nestemäinen rakkaus! Kannattaa siis kokeilla eri marjoja jos satoa piisaa.

Mustaherukkalikööri wanhaan tapaan

1kg marjoja
1 litra kuivaa valkoviiniä per kilo marjoja
700g sokeria per mitattu mehulitra
1 dl 60% maustamatonta alkoholia per mitattu mehulitra. Mikäli pullotat liköörit 0,75 l viinipulloihin, käytä ¾ dl maustamatonta alkoholia. 60% alkoholia saa Alkostakin, tosin vain 2 dl pulloissa, mutta se yleensä riittääkin. Kauppanimike on Koskenkorva Vodka 60%

Näin likööri valmistetaan

1. Laita puhtaat marjat ämpäriin tai riittävän suureen kattilaan ja survo marjat. Peitä astia kelmulla ja anna marjojen seistä viileässä vuorokauden.

2. Lisää vuorokauden kuluttua litra kuivaa (halpaa) valkoviiniä marjoihin (1 litra per kilo marjoja), sekoita ja peitä taas kelmulla. Anna tekeytyä vuorokauden viileässä.

3. Lämmitä marja-viiniseos kattilassa. Seos EI saa kiehua! Pelkkä lämmitys riittää, siis suunnilleen 60C, joka tuntuu sormella kokeilemalla reilun lämpimältä, muttei polta kuitenkaan. Alkoholi haihtuu n. 78 asteessa, joten liian kuumaksi ei kannata viinimehua lämmittää. Siivilöi viinimehu tiiviin siivilän tai harsokankaan läpi puhtaaseen astiaan. Puristele hyvät maut siivilän tai kankaan läpi astiaan, kunnes marjamäski ei enää anna nestettä.

4. Mittaa viinimehu puhtaaseen kattilaan. Punnitse kutakin siivilöityä viinimehulitraa kohti 700g sokeria (ja yli menevälle osuudelle 70g sokeria per desi). Lämmitä viinimehu uudelleen kuten edellä, varo ettei mehu kiehu! Sekoita sokeri lämpimään mehuun kunnes sokeri on sulanut.

5. Käytä puhtaita pulloja, jotka on kuumennettu uunissa ja jäähdytetty uudelleen. Mittaa kuhunkin pulloon maustamatonta alkoholia. Viinipulloon ¾ dl, litran pulloon 1 dl tai puolen litran pulloon 0,5 dl. Kaada jäähtynyt viinimehu pulloon alkoholin päälle ja sulje pullon korkki puhtain käsin. Käännä pulloa muutaman kerran jotta alkoholi sekoittuu viinimehuun.

6. Anna tekeytyä huoneenlämmössä, mielellään pimeässä, korkkia avaamatta ainakin 2 kuukautta, mielellään 3 kuukautta.

Ylistykselliset käyttövinkit

Mustaherukkalikööri maistuu tietenkin sellaisenaan, mutta yhtälailla sitä voi käyttää hienojen kastikkeiden makuaineena (eritoten maukkaiden paistien ja riistan kastikkeissa), jälkiruoissa, juhlavan kakun kostukkeena, jäätelön kastikkeena tai vaikkapa kuuluisassa Kir Royal -kuohuviinidrinkissä.

Niin tai näin, mustaherukkalikööri on todella hyvää, tuulahdus menneiden aikojen keittiöstä salin kauneimpiin kristallilaseihin!

En taaskaan malttaisi odottaa sitä, kun lokakuussa saamme tarjoilla ensimmäiset lasilliset tätä herkkua, joka on saanut tekeytyä rauhassa jaloon muotoonsa. Jos maistat viinimehua sen valmistusvaiheessa, ihme on ellei suu vetäydy pieneen irvistykseen, mutta kun likööri saa tekeytyä rauhassa, sen maku muuttuu joksikin ihan muuksi - nestemäiseksi rakkaudeksi, kuten on väitetty!

Jovelan sinisestä salista kirjoitellen

Jovelan Johanna

12 kommenttia:

  1. Mustaherukoita on nyt runsaasti. Olen tehnyt likööriä yksinkertaisella reseptillä, hyvää ja kaunista sekin on ollut. Tuo vadelmalikööri kuulostaa unelmaiselta, jos tulee hyvä sato, voisin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että millä tahansa tekniikalla tehty mustherukkalikööri on hyvää ;) Kokeile ihmeessä vadelmalikööriä. Se on sanalla sanoen taivaallista!

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta. Tavallista likööriä olen tehnyt, ilman viiniä ja se tosiaan on lirumpaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niissä on tosiaan melkoinen ero sekä maussa että tekstuurissa. Jotenkin tuolla vanhalla tavalla se marjojen maku on voimakkaampi kuin pelkästään sokerissa seisottamalla :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiduttavan hyvää, kun joutuu odottamaan hyvän tovin ensimmäistä maistelua! :D

      Poista
  4. Nestemäinen Rakkaus! Kuinka lumoavan kuvaileva nimitys tuolle jalolle juomalle.

    Mietin mielessäni, että juontaneeko nimitys juurensa siitä, että nautittuna se lämmittänee ihanasti sisuskaluja ja mieltä, kuin rakkaus ja rakastuminen konsanaan♥ Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ystävä, joka nimen vadelmaliköörilleni antoi aikoinaan (Liquid love) sanoi, että siinä maistuu kaikki luonnon ja tekijänsä siihen lataama rakkaus, joten likööri itse on silkkaa nestemäistä rakkautta <3 Niisk!

      Poista
  5. Onpa siellä taas puuhasteltu kivoja juttuja<3 Olen joskus tehnyt minttulikööriä, mutta aika tavalla yksinkertaisemmalla reseptillä.
    Ihana mielikuva omatekoisesta likööristä kauneimmissa kristallilaseissa. Niin ja ihan huippuidea on tehdä häihin omatekoista likööriä ♥♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten kun liköörit ovat tekeytyneet, pullotan ne kauniisiin wanhoihin lasipulloihin. Se on aina niin juhlava hetki ja juomat pääsevät arvoisiinsa astioihin, joista niitä myös voi tarjoilla <3 Pitää vaan tänä vuonna hankkia uusia aitokorkkeja. vanhat ovat loppu :P

      Poista
  6. Ihanaa, että blogi on taas päivittynyt! Itseäni ei harmittaisi lainkaan lukea vanhan toistoa, vuodenajatkin toistuu joka vuosi, aina on jotain eri tavalla. Tietysti jos saman kirjoittamisesta ei saa enää itse mitään, niin vaikea on perustella muille kirjoittamista.
    Teen kokeeksi pienen määrän mustaherukkahillo(kett)a, vaikuttaa lupaavalta. Mäski jäi melko kosteaksi, joten siitä teen piirakkaa ja vispipuuroa. On muuten maailman helpointa tehdä murutaikina sulatettuun voihin eikä vatkata sokeria ja rasvaa sekaisin. Ja mäski, sokeri ja perunajauho vuoan pohjalle, taikina taputellaan päälle ja uuniin. Kaikkineen menee alle puoli tuntia, jos ei laske marjojen poimimista. Myös raparperi, banaani ja vadelma yhdessä sopivat.
    Kiitos blogista! Viime vuonna kuivasin omenoita innoittamanasi, ja oikeasti harkitsen kuivuriin vaihtamista tuohon neliskanttiseen, mutta ehkei vielä kuitenkaan.
    Katariina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Katariina ihanasta kommentista :) Me tehtiin tänään loppuherukoista hilloa, joten sitä on nyt ruokakomerossa hyytelönä, liköörinä ja hillona. Onpa ihanaa availla sitten syssymmällä purkkeja ja maistella kesää :)

      Tuota un reseptiä pitää kokeilla! Syyskuussa alkaa talviomenat kypsyä ja silloin tykkään tehdä kanelisokerilla ja vaniljalla maustettuja omenakuutioita, jotka paistetaan murotaikinan kanssa herkuksi, joten resepti tuli tosi hyvään aikaan! Kiitos siitä :)

      Poista

Kiitos kun kommentoit!